Schimmelnagel behandeling

Een schimmelnagel (ook wel kalknagel genoemd) is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel of een gist.
Hierdoor ontstaan veranderingen aan de nagelplaat. Schimmelnagels komen zeer veel voor. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden. Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam.

Een schimmelinfectie aan de nagel kan zich op verschillende manieren presenteren. Veel voorkomende verschijnselen zijn:

-het gedeeltelijk loslaten van de nagelplaat aan de top van de nagel (distale onycholysis)

-hoornvorming onder de nagelplaat waardoor deze omhoog geduwd wordt

-oppervlakkige witte verkleuring van de nagelplaat (oppervlakkige mycose)

Uiteindelijk kan in sommige gevallen de hele nagelplaat verloren gaan.

De meeste schimmelnagels worden veroorzaakt door de algemeen voorkomende huidschimmel Trichophyton rubrum (70%) van de gevallen en Trichophyton mentagrophytes (20%). De overige 10% veroorzakers omvat o.a. candida soorten. Vermoed wordt dat de meeste schimmelnagels hun oorsprong vinden in een schimmelinfectie van de huid die overslaat op de nagelplaat. Oudere mensen hebben een ongeveer 30x grotere kans om een schimmelnagel te ontwikkelen dan kinderen. De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen hier een rol. Geschat wordt dat in Nederland 5% van de bevolking één of meer schimmelnagels heeft.

Er zijn diverse manieren om schimmelnagels te behandelen. Deze zijn vooral afhankelijk van de ernst van de infectie. Het meest drastische middel is het nemen van medicatie, welke alleen op recept te verkrijgen is. Dit komt omdat de beschikbare middelen een negatieve invloed op met name de lever kunnen hebben. Het gebruik van deze medicatie wordt dan ook meestal vergezeld van regelmatig leveronderzoek. De medicatie dient te worden geslikt totdat de zichtbare effecten van de schimmelinfectie in het geheel zijn verdwenen (uitgegroeid).

Maar nu is er een alternatief
 

FraNas heeft de beschikking over de nieuwste schimmelnagel-laser op dit gebied, als enige in de regio. De PinPointe voetlaser is speciaal ontworpen voor het bestrijden van schimmelnagels en wratten. PinPointe voetlaser is een speciale multipulsed Nd:YAG die een effectieve en comfortabele behandeling van onychomycose en schimmelnagels biedt. Nagelschimmels, of dermatofyten, zijn meestal de oorzaak van de nagelinfecties. De schimmels kunnen in de laag van dode huidcellen rond de nagels leven, in de ruimte onder de nagel, of in de nagel zelf.

De PinPointe voetlaser gaat veilig door de nagel en vernietigt de schimmels. Het doel van de laserbehandeling is het vernietigen van het doelweefsel (schimmelcellen) zonder daarbij omringende weefsels aan te tasten. PinPointe’s golflengte, puls structuur en spotgrootte, richt zich op de schimmel en vernietigt deze. De unieke laserpuls eindigt voor er schade aan omliggend weefsel wordt veroorzaakt.

Unieke Pulse Modulatie & Laserlicht geleiding.

Gewone Nd:YAG lasers leveren 1 lange puls met een grote spotafmeting. Het resultaat is een overmatige opwarming van het weefsel, wat resulteert in pijn en bijwerkingen. Het laseren van de nagel tot de pijngrens is geen garantie dat de schimmel voldoende verhit is en een goed resultaat bereikt wordt. Elke PinPointe puls levert 10 micropulses in een 0,5 seconden – dit is genoeg om de vereiste warmte in de schimmels te krijgen. De interval tussen elke Micropulse is 0,05 seconden – lang genoeg om de capillairen onder de schimmels af te koelen voor het minimaliseren van ongemak en voorkomt schade aan gezond weefsel. Elke micropulse levert 20 J/cm2 in 100 microseconden. Eén pulstrein levert 200 J/cm2.

Behandeling.
Het is aan te bevelen om eerst een pedicure behandeling te doen om de op deze manier te kunnen bepalen om hoeveel nagels het gaat en te bespreken wat de laser behandeling inhoud en wat er thuis gedaan moet worden om de behandeling effectief te laten zijn.

.Na 12 weken. is een controle om de 12 weken aan te bevelen om te kijken of de uitgroei goed blijft gaan. Zolang de uitgroei duurt is het gebruik van een antischimmelspray om her-infectie te voorkomen gewenst en dien ook de schoenen te worden behandeld.